Warme, liefdevolle zorg en comfort bieden aan mensen in de laatste levensfase: dat wil palliatieve zorg zijn.
Palliatieve zorgverleners hebben veelal te maken met mensen die in een crisissituatie leven; er dient immers afscheid te worden genomen van het leven. De behoefte om emoties en belevingen te delen met anderen lijkt in dergelijke situaties groter te zijn dan in de meer zorgeloze periodes van het leven. Het delen is niet slechts een kwestie van praten. Het gaat om meer.
In de terminale fase willen veel patiënten en hun naasten begrepen worden in hun emoties. Er zijn emoties zoals angst, pijn, onmacht, teleurstelling en veel zorgen die de patiënt en zijn naasten bezighouden. In emotionele tijden zijn mensen gevoeliger voor de nuances in het contact met elkaar en met hulpverleners.
Communiceren in de laatste levensfase
Communicatie speelt zich niet alleen af op het niveau van de taal, de woorden. Er zijn veel meer factoren die het contact bepalen tussen mensen. Contact is een ingewikkeld proces. Uitwisseling in het contact verloopt op allerlei subtiele manieren: lichaamshouding, lichaamstaal, gebaren, woorden, stiltes, stemklank, volume en intonatie, manieren van kijken, emotionele raking en wel of niet reageren enzovoorts.
Met name als vrijwilliger kom je uit bij deze aspecten van de palliatieve zorg, het luisteren, het gesprek aangaan, het reageren en je eigen geraakt zijn. In deze scholing staan we daar uitdrukkelijk bij stil!
Districtskantoor Idris
Leuvenaarstraat 82
Breda