Vrijwilligersacademie Breda
‘De training heb ik als persoonlijk, verfrissend en interessant ervaren’
Arlon den Teuling, Unicef Breda

Sterven in stijl

De benaderingen van het onherroepelijke einde van het leven liepen bij Grieken en Romeinen minstens even uiteen als in onze tijd, kijk maar naar rouwadvertenties.

Na en naast het geloof in een voortbestaan als schim, werd sterk de voortdurende herinnering gekoesterd, vandaar de grafbeelden en tienduizenden aangrijpende grafinscripties. Maar was de dood wel een finaal einde?

Diverse mysteriegenootschappen beloofden meer, tot en met zielsverhuizing. Stoïsche filosofen verkondigden dat de wijze de dood gelaten aanvaardde als iets de natuur. De Epicureeërs stelden: als wij zijn, is de dood er niet en als de dood er is, zijn wij niet. Ten slotte triomfeerde de opvatting dat een mens uit ziel en lichaam bestond. Christenen gingen het verst: zij beloofden een wederopstanding met ziel en lichaam. Deze overtuiging betekende een absoluut verbod op ‘zelfmoord’, een begrip en woord dat de oudheid niet kende. Desgewenst hielpen artsen gewoon.

Het taboe op suïcide werd pas in de negentiende eeuw opgeheven, maar vreemd genoeg werd hulp bij de niet strafbare handeling van zelfdoding in 1886 wel strafbaar gesteld (artikel 294.2 Wetboek van Strafrecht). In 2002 werd door de wet Els Borst alleen de beroepsgroep van artsen vrijgesteld van strafvervolging bij euthanasie wegens ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Maar wat met dementerenden en met mensen die het leven gewoon zat zijn?

Deze voordracht is het beeldverhaal bij het boek Sterven in stijl, dat in 2015 bij Ambo/Anthos verscheen.

Programma
Anton van Hooff neemt je mee in de geschiedenis van de dood.

Lesdata
zondag 21 januari 2018
Dagdelen
1
Tijd
14.00 - 15.30 uur
Nog beschikbare plaatsen
1
Totaal aantal plaatsen
1
Kosten vrijwilliger
Gratis
Kosten beroepskracht
Gratis

Annulering
Nvt
No-show
Nvt

Soort
Training
Niveau
Basis
Doelgroep
Vrijwilligers met interesse in het thema dood
Docent
Anton van Hooff
Locatie

Zuylen Uitvaartverzorging
Tuinzigtlaan 11
4813 XH Breda


-----
Inschrijving
Inschrijving geschiedt via de website van Zuylen Uitvaartverzorging. Klik op de button hieronder en vul je gegevens in.


Schrijf je in