Vrijwilligersacademie Breda
‘De training heb ik als persoonlijk, verfrissend en interessant ervaren’
Arlon den Teuling, Unicef Breda

Omgaan met mensen met autisme (Autisme Belevings Circuit)

Autisme is een verzamelnaam voor een groep contactstoornissen, die kunnen variƫren in ernst.

Autisme is een sociale handicap, die vaak ook gevolgen heeft voor de cognitieve vaardigheden. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn. Er zijn ook voorbeelden van bovengemiddeld intelligente mensen met een autistische stoornis.

Mensen die lijden aan de ernstigste vormen van autisme zijn niet in staat tot sociaal contact en kunnen vaak niet praten. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de mensen die goed kunnen functioneren, maar wel problemen hebben met sociale interactie. Zij hebben grote behoefte aan structuur, nemen vaak woorden letterlijk en hebben moeite met de interactie tussen mensen aan te voelen en te begrijpen.

Autisme Belevings Circuit

Hoe kunnen we autisme beter begrijpen als we het zelf niet eerst voelen?
Hoe zou het zijn om vast te lopen omdat concrete communicatie ontbreekt?
Hoe zou mislukken voelen omdat teveel prikkels in een keer binnenkomen?
Hoeveel frustraties zouden opwellen als je telkens met je hoofd tegen een muur botst omdat je geen overzicht ziet?

De workshop Autisme Belevings Circuit geeft een inkijk in hoe mensen met autisme de werkelijkheid beleven en wat er omgaat in hun gevoelswereld. Niet via complexe theorieën, maar doormiddel van korte en praktische opdrachten.

Programma
Door middel van tien korte opdrachten brengt het Autisme Belevings Circuit de deelnemers in de gevoelswereld van het autisme. Autisme is beter te begrijpen als men zelf kan ervaren hoe het is om informatie anders te verwerken. Door deze workshop ervaart de deelnemer dit zintuiglijk en aan den lijve. Tevens worden er tips gegeven na elke opdracht hoe hiermee het beste om te gaan. Zodat men niet alleen ervaart hoe het is maar vooral ook na afloop autismevriendelijker kan werken.


Lesdata
maandag 26 september 2016
Dagdelen
1
Tijd
19.00-22.00 uur
Nog beschikbare plaatsen
0
Totaal aantal plaatsen
14
Kosten vrijwilliger
Gratis
Kosten beroepskracht
Gratis

Annulering
Annuleren is mogelijk tot 24 uur voor aanvang van de cursus. Dit kan alleen via info@vrijwilligersacademiebreda.nl of 076-5233555. Niet via de docent of een medecursist.
No-show
Bij te late annulering of no-show wordt een no-show tarief in rekening gebracht. Het no-show tarief voor deze cursus bedraagt 15 euro.

Soort
Training
Niveau
Basis
Doelgroep
Vrijwilligers die in hun omgeving in aanraking komen met mensen met autisme
Docent
Sandra Kok, MEE West-Brabant
Locatie

Vrijwilligersacademie Breda
Heerbaan 100
Breda


Deze cursus is vol