Vrijwilligersacademie Breda
‘De training heb ik als persoonlijk, verfrissend en interessant ervaren’
Arlon den Teuling, Unicef Breda

De Participatiewet

We hebben allemaal wel gehoord over de Participatiewet en de verplichte tegenprestatie. Maar wat houdt dat nou precies in?

Het kabinet heeft één regeling ontworpen voor alle mensen die kunnen werken, maar daarbij ondersteuning nodig hebben. Deze regeling heet de Participatiewet en is op 1 januari 2015 ingevoerd. In de Participatiewet worden de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een deel van de Wajong samengevoegd.

Als gevolg van deze wet kunnen gemeenten mensen met een uitkering verplichten tot een tegenprestatie. Het is niet ondenkbaar dat zij dan vrijwilligersorganisaties vragen of ze interesse hebben in het bieden van vrijwilligerswerk aan mensen met een uitkering. Dit betekent wel dat er andere regels gaan gelden. Mensen die vrijwilligerswerk doen als tegenprestatie zijn formeel geen vrijwilligers. Ze vallen niet onder de vrijwilligersverzekering, kunnen geen vrijwilligersvergoeding ontvangen en hebben een opdrachtgever/opdrachtnemersverhouding met de gemeente. De nieuwe regels vergen dus een nieuwe manier van werken: vrijwilligersorganisaties maken afspraken over de inzet met de gemeente en niet, zoals ze gewend zijn, alleen met de vrijwilligers zelf.

Programma
Tijdens de themabijeenkomst gaan we in op onderstaande thema's:
- wat houdt de Participatiewet precies in?
- hoe zit de verplichte tegenprestatie in elkaar?
- wat kan ik als (vrijwilligers-)organisatie verwachten van mensen die hun tegenprestatie bij mijn organisatie willen doen?
- hoe kan ik deze mensen het beste begeleiden?

Lesdata
maandag 01 februari 2016
Dagdelen
1
Tijd
19.00-22.00 uur
Nog beschikbare plaatsen
5
Totaal aantal plaatsen
20
Kosten vrijwilliger
Gratis
Kosten beroepskracht
Gratis

Annulering
Annuleren is mogelijk tot 24 uur voor aanvang van de cursus. Dit kan alleen via info@vrijwilligersacademiebreda.nl of 076-5233555. Niet via de docent of een medecursist.
No-show
Bij te late annulering of no-show wordt een no-show tarief in rekening gebracht. Het no-show tarief voor deze cursus bedraagt 15 euro.

Soort
Themabijeenkomst
Niveau
Basis
Doelgroep
Vrijwilligers die interesse hebben in de participatiewet en benieuwd zijn naar de mogelijkheden voor hun organisatie
Docent
Adrienne Ogier (WVS-groep), Marc de Roos (Atea-groep) en Toine Dirkse (UWV)
Locatie

Vrijwilligersacademie Breda
Heerbaan 100
Breda


Schrijf je in