Vrijwilligersacademie Breda
‘De training heb ik als persoonlijk, verfrissend en interessant ervaren’
Arlon den Teuling, Unicef Breda

Basistraining voor taalvrijwilligers

Voor BredaTaal worden er cursussen voor vrijwilligers gegeven die anderen helpen met het verbeteren van hun taalvaardigheid.

Dit kan bijvoorbeeld gaan om taallessen aan anderstaligen of laaggeletterden. Deze cursus helpt de vrijwilliger voldoende kennis en vaardigheden op te doen om anderen op de beste manier te helpen hun taalvaardigheid te ontwikkelen.

Opzet

De training beslaat 4 dagdelen (3 uur per keer). Het is belangrijk om de training helemaal te volgen omdat de vaardigheden met elkaar samenhangen. Ook kunnen deelnemers aan de training van elkaars ervaringen leren. De cursus wordt afgesloten met een certificaat Basistraining Taalvrijwilligers van de Stichting Lezen en Schrijven. Het certificaat wordt uitgereikt als 4 verschillende modules zijn gevolgd.

Lesmateriaal

De vrijwilligers krijgen een map met hierin de 4 modules. Ook ontvangen zij een serie instructiekaarten, speciaal ontwikkeld om taalvrijwilligers te ondersteunen bij het begeleiden van deelnemers die hun taalvaardigheid willen verhogen. De map met het materiaal wordt gratis beschikbaar gesteld.

Programma
Deze cursus bestaat uit 4 modules:
1. Achtergronden en doelgroep: leerstijlen en niveaus:
vrijwilligers maken kennis met verschillende leerstijlen zodat zij hun begeleiding straks goed kunnen laten aansluiten op de wensen van de deelnemer. Ook raakt de vrijwilliger wegwijs in de verschillende taalniveaus.
2. Begeleiden bij lezen:
leesstrategie├źn onderscheiden en toepassen. Oefenen met de begeleiding bij lezen in verschillende situaties (beginnende lezers, NT2-ers, etc). Kennismaking met de lees-en schrijfmethode Succes!
3. Begeleiden bij NT2:
wat betekent het om een tweede taal te leren. Oefenen met deelnemer motiveren en versterken: taal is een middel, de vrijwilliger is coach.
4. Spreekvaardigheid NT2:
oefenen met leervraag naar boven halen en die uitwerken naar oefeningen. Kennismaken met allerlei manieren om spreekvaardigheid te oefenen.

Lesdata
dinsdag 17 april 2018
dinsdag 24 april 2018
dinsdag 08 mei 2018
dinsdag 15 mei 2018
Dagdelen
4
Tijd
9.00 - 12.00 uur
Nog beschikbare plaatsen
9
Totaal aantal plaatsen
10
Kosten vrijwilliger
Gratis
Kosten beroepskracht
Gratis

Annulering
Annuleren is mogelijk tot 24 uur voor aanvang van de cursus. Dit kan alleen via info@vrijwilligersacademiebreda.nl of 076-5233555. Niet via de docent of een medecursist.
No-show
Bij te late annulering of no-show wordt een no-show tarief in rekening gebracht. Het no-show tarief voor deze cursus bedraagt 25 euro.

Soort
Cursus
Niveau
Basis
Doelgroep
Vrijwilligers die mensen willen (gaan) helpen met hun taalvaardigheid
Docent
Johan Roest, BredaTaal
Locatie

Humanitas
Nieuwe Prinsenkade 25
Breda


Schrijf je in