Vrijwilligersacademie Breda
‘De training heb ik als persoonlijk, verfrissend en interessant ervaren’
Arlon den Teuling, Unicef Breda

Basiscursus taalvrijwilligers

In het kader van BredaTaal worden er cursussen voor vrijwilligers gegeven die anderen helpen met het verbeteren van hun taalvaardigheid.

Dit kan bijvoorbeeld gaan om taallessen aan andertaligen of laaggeletterden. Deze cursus helopt de vrijwilliger voldoende kennis en vaardigheden op te doen om anderen op de beste manier te helpen hun taalvaardigheid te ontwikkelen.

Programma
Deze cursus bestaat uit 4 onderdelen:
1. Achtergronden, leerstijlen en niveaus: vrijwilligers maken kennis met verschillende leerstijlen zodat zij hun begeleiding straks goed kunnen laten aansluiten op de wensen van de deelnemer. Ook raakt de vrijwilliger wegwijs in de verschillende taalniveaus.
2. Spreken, luisteren en gesprekken voeren: vrijwilligers leren hoe zij volwassenen die Nederlands als tweede taal spreken, kunnen begeleiden bij het beter leren spreken, luisteren en gesprekken voeren.
3. Begeleiden bij lezen: vrijwilligers leren hoe zij laaggeletterde volwassenen kunnen begeleiden bij het leren lezen.
4. Begeleiden bij schrijven: vrijwilligers leren hoe laaggeletterden schrijven ervaren en hoe zij hun deelnemers kunnen helpen met het verbeteren van hun schrijfvaardigheid.

De vrijwilligers krijgen een map met hierin de 4 modules. Ook ontvangen zij een serie instructiekaarten, speciaal ontwikkeld om taalvrijwilligers te ondersteunen bij het begeleiden van deelnemers die hun taalvaardigheid willen verhogen.

De training beslaat dus 4 dagdelen (3 uur per keer). Het is belangrijk om de training helemaal te volgen omdat de vaardigheden met elkaar samenhangen. Ook kunnen deelnemers aan de training van elkaars ervaringen leren.

De map met het materiaal wordt gratis beschikbaar gesteld.

Lesdata
maandag 01 juni 2015
maandag 15 juni 2015
maandag 29 juni 2015
Dagdelen
4
Tijd
18.30-21.30 uur
Nog beschikbare plaatsen
8
Totaal aantal plaatsen
10
Kosten vrijwilliger
Gratis
Kosten beroepskracht
Gratis

Annulering
No-show

Soort
Cursus
Niveau
Doelgroep
Vrijwilligers die mensen willen helpen met hun taalvaardigheid
Docent
Sonja Van den Berge, Kellebeek College
Locatie
Kellebeek College
Vervierstraat 8
Breda

Schrijf je in