Vrijwilligersacademie Breda
‘De training heb ik als persoonlijk, verfrissend en interessant ervaren’
Arlon den Teuling, Unicef Breda

Basiscursus autisme

Autisme is een verzamelnaam voor een groep contactstoornissen, die kunnen variƫren in ernst.

Autisme is een sociale handicap, die vaak ook gevolgen heeft voor de cognitieve vaardigheden. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn. Er zijn ook voorbeelden van bovengemiddeld intelligente mensen met een autistische stoornis.

Mensen die lijden aan de ernstigste vormen van autisme zijn niet in staat tot sociaal contact en kunnen vaak niet praten. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de mensen die goed kunnen functioneren, maar wel problemen hebben met sociale interactie. Zij hebben grote behoefte aan structuur, nemen vaak woorden letterlijk en hebben moeite met de interactie tussen mensen aan te voelen en te begrijpen.

Doelstellingen van de cursus:
• Cursist kan een globale beschrijving geven van de meest gangbare verklaringstheorieën van autisme
• De cursist heeft kennis van autistisch waarnemen (en probeert deze kennis te integreren in het handelen op de groep)
• De cursist heeft oog voor de voor de cliënt met autisme moeilijke situaties (en probeert de cliënt zo goed mogelijk door deze situaties heen te helpen)

Programma
De cursus is een eerste kennismaking met de informatieverwerkingsstoornis autisme. In het eerste dagdeel wordt de stoornis globaal uitgelegd op medisch, cognitief en gedragsmatig niveau. In het tweede dagdeel wordt door middel van werkvormen de vertaalslag gemaakt naar de praktijk. Cursisten hebben binnen deze cursus de mogelijkheid om vraagstukken vanuit de praktijk aan te dragen.

Lesdata
woensdag 29 juni 2016
woensdag 06 juli 2016
Dagdelen
2
Tijd
9.00 - 12.30 uur
Nog beschikbare plaatsen
8
Totaal aantal plaatsen
16
Kosten vrijwilliger
Gratis
Kosten beroepskracht
Gratis

Annulering
Annuleren is mogelijk tot 24 uur voor aanvang van de cursus. Dit kan alleen via info@vrijwilligersacademiebreda.nl of 076-5233555. Niet via de docent of een medecursist.
No-show
Bij te late annulering of no-show wordt een no-show tarief in rekening gebracht. Het no-show tarief voor deze cursus bedraagt 15 euro.

Soort
Cursus
Niveau
Basis
Doelgroep
Vrijwilligers die in hun omgeving in aanraking komen met mensen met autisme
Docent
Karin Schrijnemakers, Amarant Groep
Locatie

Districtskantoor Idris
Leuvenaarstraat 82
Breda


Schrijf je in